Tytuł strony

Przepisy

Banalnie prosty przepis na kiszony seler z marchewką

Składniki:

  • ok. 1 kg selera+1kg marchewki
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • opcjonalnie tymianek/rozmaryn
  • ok ½ litra solanki
    Solanka podstawowa | proporcje : 1 litr wody + 1 łyżka płaska soli ( wodę zagotowujemy, studzimy i solimy).

1. Selera i marchewkę obierz i pokrój lub wystrugaj plasterki obieraczką w cienkie półplasterki.
2. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki i wymieszaj z warzywami
3. Przełóż warzywa do wyparzonego słoika i zalej solanką.
4. Zakręć słoik i odstaw.
Seler gotowy jest po 6-8 dniach. Sok można pić, jak zakwas lub użyć do przygotowania barszczu.

Majonez

Przepis na prawdziwy, domowy majonez z kiszoną cytryną

Składniki:

  • 1 jajko
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżeczki zalewy z kiszonej cytryny
  • 350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikoweg

Przygotowanie

  • Oddzielić żółtko od białka. Żółtko wbić do wąskiego pojemnika lub miski, dodać sól, pieprz, musztardę oraz sok z kiszonej cytryny.
  • Włączyć mikser i stopniowo małymi porcjami lub cieniutkim strumieniem dodawać olej, cały czas cierpliwie ubijając aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.

Wskazówki
Do jego przygotowania należy użyć blendera tzw. żyrafy: 1 żółtko z jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać 1 szklankę oleju oraz łyżeczkę musztardy, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, łyżkę soku z kiszonej cytryny.

Włożyć blender i trzymając noże przy dnie włączyć silnik. Miksować na najwyższych obrotach przez ok. 1/2 minuty, po tym czasie powoli podnosić stopę blendera (dzięki temu następuje stopniowe pobieranie oleju do przygotowywanego majonezu).

Szarpana wołowina

Składniki:

  • 1,3 kg wołowiny (ja użyłam gulaszowej)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej chili (lub więcej)
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Zacznę może od tego, że mięso nie może być za chude. Nie szukajcie najładniejszego, musi mieć chociaż odrobinę tłuszczu. Wołowinę solidnie doprawiamy solą i pieprzem. Do małej miski wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, słodką paprykę, chili, liście rozmarynu i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, mieszamy. Tą mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie obsmażamy mięso z wszystkich stron (ściągając wcześniej z mięsa czosnek) i odstawiamy. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w półplasterki cebulę i czosnek z mięsa, po minucie wlewamy pomidory, miód, ocet, dodajemy liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jakieś 3 minuty. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i wkładamy mięso, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 10 godzin w 120 stopniach (co jakiś czas można mięso odwracać). Po tym czasie wyciągamy mięso z naczynia i widelcami rozszarpujemy, kawałek po kawałku. Sos przelewamy do garnka i gotujemy, aż się zredukuje i zagęści. Ja go jeszcze przetarłam przez sito (można go także potraktować blenderem albo nic nie robić). Mięso łączymy z sosem. Podajemy z bułkami, w bułkach, w tortillach, jak chcecie. 

Zakwas z buraka

Składniki:

  • Buraki czerwone – 1 kg,
  • ziele angielskie – 10 szt.,
  • liść laurowy – 6 listków,
  • czosnek – 1 główka,
  • sól – na litr wody ½ łyżki soli.

Sposób przygotowania zakwasu z buraków

Buraki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w słoju w miarę szczelnie. Od czasu do czasu dodać ząbek czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Układamy warzywa i przyprawy na tyle ściśle by po zalaniu solanką nie wypływały na powierzchnię, gdyż to spowoduje powstawanie pleśni. Całość zalać solanką – około 1 cm ponad zawartością słoika.  Słoik przykrywamy bawełnianą szmatką i pozostawiamy na 4-6 dni ( im wyższa temperatura w pomieszczeniu – tym krócej).
W trakcie kiszenia sprawdzamy, czy przypadkiem na powierzchni nie pojawia się pleśń. Jeżeli się pojawiła cały zakwas należy wylać. Po 6 dniach zakwas powinien być gotowy. Po zlaniu gotowego zakwasu, buraczki można ponownie zalać wodą z solą i kisić po raz kolejny.

Gotowy zakwas przechowywać w lodówce. 

Zupa z harirą

Składniki:

  • 4 szalotki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 daktyli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pęczek kolendry
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • 300 g kiełbasek jagnięcych

Przygotowanie:

Tefal Cuisine Companion: Kiełbaski jagnięce wyjmujemy z flaka i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do misy zakładamy ostrze i dodajemy: olej, czosnek, szalotki, cynamon, daktyle, imbir, kolendrę, paprykę, kumin, łodyżki kolendry. Nastawiamy temp. na 100 st., prędkość na 2,  czas na 5 min. Dodajemy passatę, wodę i pulsacyjnie blendujemy wszystkie warzywa i przyprawy. Zmieniamy ostrze tnące na plastikowe mieszadło, dodajemy soczewicę, ciecierzycę, kiełbaski jagnięce i nastawiamy czas na 30 min, temp. na 100 st i mieszanie na 2.  Zupę doprawiamy solą i podajemy ze świeżą kolendrą. Pycha!

Metoda tradycyjna: Kiełbaski jagnięce wyjmujemy z flaka i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do garnka dodajemy olej i drobno pocięty czosnek, szalotki, cynamon, daktyle, imbir, kolendrę, paprykę, kumin, łodyżki kolendry. Wszytsko delikatnie podsmażamy przez ok. 3 min. Dodajemy passatę, wodę i pulsacyjnie blendujemy wszystkie warzywa i przyprawy. Do zupy dodajemy soczewicę, ciecierzycę, kiełbaski jagnięce i gotujemy 30 min.  Zupę doprawiamy solą i podajemy ze świeżą kolendrą. Pycha! 

Access from the direction of Warsaw:
exit A2 motorway at the Grodzisk Mazowiecki / Błonie junction: turn right, in the direction of Błonie;
in Radonice, turn left towards Bieniewice;
in Bieniewice there’s a small roundabout: take the second exit (i.e. go straight), and then across the railway tracks until you reach road 92;
turn left to enter road 92 – in the direction of Sochaczew;
once you pass the village of Lisice, there’s a sign to turn left towards „Seroki Parcele” – the middle lane is for those who turn: take the turn into Pałacowa Street;
drive straight, then across the railway tracks, and continue going straight until the road ends, and a house appears at its end;
turn right;
after 150 meters you will see a tall hedge on your lefthand side, with a gate in it: YOU’RE HERE!

ATTENTION!
Many navigation systems indicate alternative routes – most often through the village of Żaby. We advise you not to take those routes.  

Access from the direction of Łódź:
exit A2 motorway at the Wiskitki junction;
at the roundabout, take the exit towards Żyrardów / Wiskitki;
in Wiskitki, turn left towards Błonie;
once you pass the village of Drybus, take the third exit at a small roundabout – heading to Seroki Wieś;
at the crossroads in the village of Kaski – drive straight, with a delicate shift to the left – after 150 meters the asphalt surface gives way to gravel;
before the local crossroads at the level of Graniczna Street (where you’ll see a right-of-way sign), the road becomes asphalt again – turn right;
stick to the asphalt road, after about 1 kilometer the road has a sharp turn to the left and then immediately to the right (pass the entrance to the copse on your right, with a “no road” sign);
after about 500 meters you will see a tall hedge on your righthand side, with a gate in it: YOU’RE HERE!